Cum să eviți distribuirea de știri false pe Facebook

Pentru că văd pe mulți cu „fast fingers”, nu uitați o normă simplă de comportament pe social media (da, știu, nu există „social media” în România, doar Facebook), mi-am propus să scriu un mic ghid despre cum să eviți distribuirea de știri false pe Facebook.

Pasul 1.

Analizează bine mesajul/postarea/video pe care tocmai l-ai primit sau peste care „ai dat din întâmplare” (desigur că NIMIC nu e la întâmplare pe Facebook)

Pasul 2.

Verifică, ÎN AFARA Facebook, dacă știrea sau bucata de informație se mai găsește altundeva. De preferință într-un site de știri reputabil sau agenție de știri. Atât de afară, cât și națională.

Pasul 3.

Recitește informația. Este explozivă, te simți UNICUL recipient al acesteia? Ești sigur că informația e din sursă sigură?

Pasul 4.1.

Dacă răspunsul este DA, atunci distribuie.

Pasul 4.2.

Dacă răspunsul este NU, nu numai că nu e cazul să distribui, dar te rog frumos să și marchezi acel post de pe Facebook ca „fake news”, astfel:

Click pe cele 3 puncte din colțul dreapta sus al postării
Alegi „Report Post”
Din opțiunile afișate vei alege „It’s a false news story”
Apoi click pe butonul „Continue”.
Apeși apoi opțiunea „Mark this post as false news”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.